Η προτεραιότητα του Ελληνικού έναντι όλων των άλλων πολιτισμών 3

Η προτεραιότητα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού έναντι των Σουμερίων.

Οι περί της Μεσοποταμίας και περί των ποταμών Τίγρη και Ευράτη ενδείξεις και οι αφηγήσεις περί παραδείσου της Εβραικής Βίβλου είχαν σαν αποτέλεσμα να θεωρείται η περιοχή αυτή ως η κοιτίδα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Τις απόψεις αυτές τις ενίσχυσαν προς στιγμή και οι ανασκαφές των Σουσών και του Ανάου .

Είναι βέβαιο ότι παρατηρείται από πολύ νωρίς ανεπτυγμένος κοινωνικός βίος στην περιοχή της Μεσοποταμίας ( Κώδικας Χαμουραμπί και αργότερα η βιβλική κοινωνική νομοθεσία ) . Για την διερεύνηση του πολιτιστικού φαινομένου στην περιοχή της Μεσοποταμίας θα πρέπει να απαντηθεί πρώτα το ερώτημα της προέλευσης των Σουμερίων και των γειτονικών λαών της περιοχής. Για να δούμε τελικά αν ευσταθεί αυτή η άποψη περί αρχικής κοιτίδας της ανθρωπότητας !

Αποκλείεται αρχικά η Μεσοποταμία η Αρμενία η Συρία ακόμη και ο Λίβανος να κατοικούνται κατά την περίοδο των παγετώνων, αλλά ακόμη και αργότερα είναι δύσκολο λόγω της τήξεως των παγετώνων. Όπως μας πληροφορούν και οι γεωλόγοι η Μεσοποταμία ήταν θάλασσα και έλος μέχρι τους πρόποδες των Αρμενικών υψιπέδων. Άνθρωποι λοιπόν  μπορεί να εγκαταστάθηκαν εκεί μόνο κατά την περίοδο που βελτιώθηκαν οι κλιματολογικές συνθήκες. Άρα χρονολογικά βρισκόμαστε στην 9η χιλ π.χ. όπου έχουμε και την πρώτη εγκατάληψη των Σουσών η οποία οφείλεται προφανώς στις κλιματολογικές συνθήκες. Οι πρώτοι κάτοικοι όμως του Ανάου και των Σουσών πρέπει να δεχτούμε ότι εγκαταστάθηκαν εκεί προερχόμενοι από το Αιγαίο. Και αυτό μπορούμε να το συμπεράνουμε και από τα ευρήματα των αρχαιολόγων αλλά και από την μυθολογία των Σουμερίων.

Έχουμε λοιπόν την γνώση του χαλκού στα Σούσα, γνώση η οποία έρχεται από το Αιγαίο όπως είδαμε και στο δεύτερο μέρος και έχουμε και την μυθολογία των Σουμερίων όπου αναφέρονται δύο κατακλησμοί όπως ακριβώς και στην δική μας μυθολογία ( Δευκαλίωνα και Ωγύγου )

Ο αποικισμός της Μεσοποταμίας απο Βορρά θεωρείται απίθανη διότι οι παγετώνες και τα πολύ ψηλά βουνά  ( Ιμαλάια, όρη Τιέν Σάν ) καθιστούν μια μετακίνηση τελείως αδύνατη.

Στο σημείο αυτό και πρός επιβεβαίωση της άποψης οτι οι κάτοικοι των Σουσών και του Ανάου προέρχονται απο το Αιγαίο έχουμε κατά τον πρώτο νεολιθικό πολιτισμό τους  κάτοικους  της Παλαιστίνης να καίνε τους νεκρούς τους έθιμο το οποίο ήρθε απο την Θεσσαλία όπου βρέθηκε νεολιθικό νεκροταφείο το 1958 με πολλά αγγεία που περιείχαν νεκρική τέφρα. Ευρήματα εξάλλου της ίδιας περιόδου στην Παλαιστίνη ( κυρίως εργαλεία ) δεν έχουν καμία ομοιότητα με τα Αιγυπτιακά ή Αραβικά παρά έχουν ομοιότητες με τα κατά πολύ προηγμένα του Αιγαιοκρητικού χώρου.

Τα ίδια στοιχεία προκύπτουν και απο ανασκαφές που έγιναν το 1957 στην προκεραμική Ιεριχώ όπου βρέθηκαν καταπληκτικά για την εποχή εκείνη ευρήματα που μοιάζουν κατά πολύ με τα ευρήματα που βρέθηκαν στην Μακεδονία και την Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πολλούς   ανθρωπολόγους οι Χετταίοι  οι Φιλισταίοι καθώς και οι Φοίνικες πρέπει να προέρχονται από το Αιγαίο και να εγκαταστάθηκαν εκεί την 6η  π.χ. χιλ. Αργότερα κατά την 4η π.χ. χιλ έχουμε κινήσεις των Σημιτών προς την Μεσοποταμία. Αυτό μπορούμε να το δούμε και στην Εβραική Βίβλο όπου ο Αβραάμ συναντά τους Χετταίους στην πορεία του.

Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να πούμε με σιγουριά οτι σε όλη την περιοχή της Μεσοποταμίας δεν σημειώθηκε καμία κίνηση από Βορρά αλλά κυρίως από την Δύση και απο τον Νότο.

Έτσι λοιπόν έχουμε τους Σημίτες να εμφανίζονται στην Μεσοποταμία κατά την 5η ή 4η π.χ. χιλ. Ταυτόχρονα ή λίγο αργότερα εμφανίζονται και οι Σουμέριοι στην ίδια περιοχή. Και οι δύο λαοί έρχονται απο την Αίγυπτο πρός την Μεσοποταμία. Και οι δύο λαοί βρίσκουν στην Μεσοποταμία  τους κατά πολύ προγενέστερους  Αιγαιοκρήτες αλλά και τους Ελαμίτες που λογικά θα πρέπει να είναι και αυτοί άποικοι εκ του Αιγαίου, μια και γνωρίζουν και αυτοί την χρήση του χαλκού. Έχουμε και πάρα πολλά θρησκευτικά στοιχεία των Σουμερίων που προέρχονται απο το Αιγαίο  με τα οποία όμως δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε αναλυτικά μια και με τα παραπάνω αποδικνύεται ότι οι Σουμέριοι είναι μεταγενέστεροι των Αρχαιοελλήνων στην περιοχή της Μεσοποταμίας.