Η Γενοκτονία των Ποντίων

Υπάρχει καμιά αμφιβολία οτι το έγκλημα που διαπράχθηκε από το 1914 ώς το 1923 σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού έχει όλα τα στοιχεία της γενοκτονίας : Καμία.

Το κράτος των Νεότουρκων μεθοδευμένα εξετέλεσε σε δύο φάσεις (1914-1918 και 1919-1923) το σχέδιο « λευκός θάνατος  » για τους ¨Ελληνες του Πόντου.Οι ¨Ελληνες, μαζί με τους Αρμένιους, υπήρξαν οι κυριότεροι στόχοι της εθνικιστικής πολιτικής των Νεότουρκων. Σε περίπου 1.400.000 υπολογίζονται τα θύματα, ενώ την γενοκτονία μαρτυρούν πληθώρα επίσημων εγγράφων.

Η Επανάσταση των Νεότουρκων το 1908 προκαθόρησε την τύχη των Ελλήνων, Αρμενίων και Κούρδων. Μειονότητες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ιδεολογία των νεαρών αξιωματικών που επικρατούν, εκφράζει απόλυτα τον τούρκικο εθνικισμό. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της ιδεολογίας διαδραματίζουν οι ξένοι επενδυτές, κυρίως οι Γερμανοί, που θέλουν να διεισδύσουν οικονομικά στην οθωμανική Τουρκία. Αυτοί είναι και οι μέντορες της πλειονότητας των φοιτητών στις στρατιωτικές σχολές, που επαναστατούν ενάντια στον Αβδούλ Χαμίτ.

Για να ολοκληρώσουν την οικονομική τους διείσδυση, έπρεπε πρώτα να παρθεί το εμπόριο και η βιομηχανία απο τα χέρια των Ελλήνων. Το 1915 προπαγανδιστικά φυλλάδια της γερμανικής τράπεζας Παλαιστίνης προέτρεπαν τους Τούρκους να μην έχουν εμπορικές σχέσεις με Έλληνες και Αρμένιους.Παράλληλα αρχίζουν απο τους Νεότουρκους οι ομαδικές εκτοπίσεις πληθυσμών, και οι εντάξεις στα τάγματα εργασίας των άνω των 45 ετών. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε η Επιτροπεία Ποντίων στέλνει στίς 25.07.1920 επείγον τηλεγράφημα στον Ελευθέριο Βενιζέλο :

« Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλονται σφαγαί.....εις Κερασούντα............εις Τραπεζούντα και αλλού.....Εάν κατάστασις αύτη συνεχιστεί, Ελληνισμός Πόντου αξαφανισθήσεται, πριν η διπλωματία προλάβει ασχοληθεί περί αυτού...»

Η γενοκτονία έχει αρχίσει !!!!!!!!

Εκτειμάται ότι στην πρώτη φάση της γενοκτονίας (1914-1918) εξοντώθηκαν 257.019 ¨Ελληνες του Πόντου. Το 1918 μετά το τέλος του ¨Α Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργούνται ελπίδες για παύση των εξοντώσεων. Το 1919 αρχίζει η δεύτερη φάση της δίωξης του Ποντιακού Ελληνισμού. Την εγκαινιάζει ο Κεμάλ Ατατούρκ. Μεγάλο ρόλο στην δεύτερη αυτή φάση παίζει η οικονομική ενύσχιση απο την Ρωσσία.

Το 1921 έχουμε την χορήγηση δωρεάν οικονομικής βοήθειας και οπλισμού απο τον Βλαντιμίρ Λένιν προς τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η οικονομική αυτή βοήθεια συνεχίστηκε μεχρι και το 1922.

Το 1922 η Μικρασιατική καταστροφή.