Δημόκριτος

Ο Δημόκριτος γεννήθηκε στα Άβδυρα το 460 π.χ. Την πρώτη φιλοσοφική του μόρφωση την πήρε στην Μίλητο. Για αυτόν τον λόγο πολλοί τον λένε και Μιλήσιο. Απο πολύ νέος μελέτησε τα συγγράμματα του Λεύκιππου και του Αναξαγόρα, και έβγαλε το συμπέρασμα πως η αστρονομία του Κλαζομένιου φιλόσοφου δεν είναι δική του, αλλά πολύ παλαιότερη, παρμένη απο άλλους.

Για αυτό τον λόγο ταξίδεψε στην Ασία, για να μελετήσει ο ίδιος απο τις πρώτες πηγές την αστρονομία και να διδαχθεί τις φυσικές επιστήμες απο το ιερατίο των Αιγυπτίων. Μετά την πολύχρονη παραμονή του στην Ασία επιστρέφει στην Αθήνα, όπου δεν του δίνουν και μεγάλη σημασία. Αυτό έγινε ίσως γιατί τότε φημίζονταν ο Αναξαγόρας, ενώ ο Δημόκριτος δεν έχει αποκτήσει ακόμα φήμη.

Νούς καθολικός ο Δημόκριτος, δεν περιορίστηκε μόνο στην μελέτη των πρώτων αρχών του κόσμου αλλά ερεύνησε και τα φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα. Πολλοί τον θεωρούν ανώτερο  απο τον  Αριστοτέλη. Αν και πολύ λίγα έχουν σωθεί απο τα πάρα πολλά έργα που έγραψε, οι χαρακτηρισμοί των άλλων αρχαίων αποδικνύουν οτι ήταν όντως ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες στοχαστες.

Οι παλαιοί τον έλεγαν Πένταθλο:

Διογ. Λαέρτιος

Και ήν ώς αληθώς έν φιλοσοφία πένταθλος ήσκητο γάρ τα φυσικά καί τά ηθικά, αλλά καί τά μαθηματικά καί τούς εγκυκλίους λόγους καί περί τεχνών πάσαν είχεν εμπειρίαν.

Αριστοτέλης

Δημόκριτος έοικε περί απάντων φροντίσαι

Ακόμα και ο ίδιος καυχιότανε πως κανείς δεν τον ξεπερνά στα μαθηματικά ούτε ακόμα και οι ακουστοί Αιγύπτιοι μαθηματικοί.Ένα απο τα κυριότερα έργα του ήταν ο Μικρός διάκοσμος όπου διατύπωσε τις απόψεις του για την γένεση του κόσμου.